ip adresi nedir?

İp Adresi (İngilizce: Internet Protocol Address), internete ya da diğer herhangi bir bilgisayar ağına bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları adrestir.

İnternet’e bağlanan her bilgisayara bir ip adresi atanır, diğer bilgisayarlar bu bilgisayara bu adres ile ulaşırlar. Yani iki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa dahi, ip adresi birbirleri ile iletişim imkânı sağlar.

İp adresleri genellikle blok olarak bölgelere atandığı için, IP adresinden kullanıcının genel bilgilerine ulaşılabilir.

İki farklı versiyonu vardır IPv4 ve IPv6.

IPv4 Nedir?

IPv4 (Ip Versiyon 4) IP adresleri şu anda yaygın kullanımda olan IPv4 için 32 bit boyunda olup, noktalarla ayrılmış 4 adet 8 bitlik sayıyla gösterilirler. Örneğin: 192.167.10.5

Bir internet sayfası sunucusuna, ağ tarayıcısı IP adresi yazarak da bağlanılabilir; ancak bu rakamları yazmak pratik olmadığından IP adresine karşılık gelen bir alan adı sistemi kullanılmaktadır. İnternet Servis Sağlayıcılarında bulunan Alan Adı Sunucularından (DNS -Domain Name System) oluşan bir ağ, hangi alan adının hangi IP adresine karşılık geldiği bilgisini eşler ve kullanıcıları doğru adreslere yönlendirir. İnternet’te trafik Başlıca IP adreslerince sağlanmaktadır.

IPv6 Nedir?

IP adresleri ilk ortaya çıktığında hepsi IPv4’tü. IPv4, 0 ve 255 aralığında 4 sayı dizisinden oluşur ve “10.0.0.1” gibi görünür.
IPv6 (Ip Versiyon 6) IP adreslerinin yeni versiyonudur ve 4 adet on altılı sayı sisteminin 8’li grubu şeklindedir. (Örnek: 2021:CBBD:75A3:0370:0300:0400:3257:1122).

IPv6 zorunlu bir hâle geldi çünkü IPv4 adreslerinden yalnızca yaklaşık 4 milyar kombinasyon bulunuyor. Yeni adresler devamlı kullanıma geçtiğinden bu sayı yeterli olmayacaktır. Diğer taraftan, IPv6 çok daha fazla adres kombinasyonuna (Tam olarak 3.4 × 1038) olanak sağlıyor.

IPv6’nın daha yüksek hızlar ve daha fazla güvenlik gibi birkaç avantajı olsa da, IPv4’ün tamamıyla kullanımdan kalkması biraz daha zaman alacak. İİnternet servis sağlayıcılar, veri merkezleri ve cihaz üreticilerinin masraflı altyapılarını IPv6’yı destekleyecek şekilde güncellemeleri gerekeceğinden tam bir geçiş biraz zor görünüyor. Bu yüzden her iki versiyon ilerleyen yıllarda da yan yana kullanılmaya devam edecektir. Değişime destek sağlamak için, İSS ağları hem IPv4 hem de IPv6 bağlantısına izin veren çift yığınlama teknolojisini kullanır. Bu da IP adresinizin iki versiyon arasında geçiş yaptığını görebileceğiniz anlamına gelir.

İp Adres Türleri Nelerdir?

İp adreslerinin bazıları geniş ağ dediğimiz internete erişebilirken, bazıları ise sadece yerel ağ dahilindeki cihazlara erişim sağlayabiliyor ve internete erişebilmek için bir modeme/yönlendiriciye (router) ihtiyaç duyuyor.

İp adresleri, özel veya lolkal ip (Private) ve genel veya internet (Public) ip adresi olarak iki gruba ayrılır. Genel IP adresleri kendi içinde ayrıca, dinamik ve statik IP adres olarak iki alt gruba ayrılır.

Özel (Private) İp Adres

Özel IP adresleri, internete bir modem/Yönlendirici, Proxy sunucu veya NAT (Network Address Translation) aracılığı ile bağlantı sağlayabilen cihazlarda kullanılan ip adreslerdir. Yani, özel IP adreslerinin internete doğrudan erişimi yoktur.

Evlerimizde kullandığımız bilgisayarlar, akıllı cep telefonlarımız özel ip adresini kullanır. Bu cihazlar ancak bir modem üzerinden internete erişim sağlalarlar. Kendi aralarında lokal ip adresleri ile bağlantı kurup, veri alışverişinde bulunurlar.

Özel (Private) İp Adresi Nasıl Sorgulanır/Bulunur?

Windows İşletim Sistemi kullanıcıları için:
Komut satırına (Başlat -> cmd yazın enter’e basın) istemine ipconfig komutu girilerek yerel ağ ip ve mac adresi, ağ kartının özellikleri gibi bilgilere ulaşabiirsiniz. CMD komutları hakkında ayrıntılı bilgi »

MacOs İşletim Sistemi kullanıcıları için:
Terminal uygulamasına ifconfig komutu girilerek yerel ağ ile ilgili bütün bilgilere ulaşılabilir.

Linux İşletim Sistemi kullanıcıları için:
Terminal uygulamasına ifconfig komutu girilerek yerel ağ ile ilgili bütün bilgilere ulaşılabilir. Ayrıca bakınız: Temel Linux komutları

Android telefonlarda: WiFi ayarlarındaki ağ adına dokunarak

iOS/iPhone telefonlar: Bağlı olunan ağın yanındaki düğmesine tıklayarak yerel ağ üzerindeki ip adresi görüntülenebilir.

Yerel İp Adres Aralıkları
RFC 1918 Adı İp Adres Aralığı Adres Sayısı En Büyük CIDR block (subnet mask) Host ID boyutu Maske bitleri Sınıf Tanımı
24-bit block 10.0.0.0 – 10.255.255.255 16777216 10.0.0.0/8 (255.0.0.0) 24 bits 8 bits single class A network
20-bit block 172.16.0.0 – 172.31.255.255 1048576 172.16.0.0/12 (255.240.0.0) 20 bits 12 bits 16 contiguous class B networks
16-bit block 192.168.0.0 – 192.168.255.255 65536 192.168.0.0/16 (255.255.0.0) 16 bits 16 bits 256 contiguous class C networks

Genel (Public) İp Adresi

Genel İp adresleri, yerel internet ağı dışında kalan tüm cihaz ve yabancı ağların, yerel ağı ve bu ağa bağlı tüm cihazları tanımak için kullandığı adrestir. Bir diğer ifade ile, genel IP adresleri, internete erişim için kullanılan adreslerdir.

Genel ip adresleri, internet hizmet sağlayıcıları (ISP/Internet Service Provider) tarafından verilir. Modemin internet servis sağlayıcısından aldığı adres, genel (public) ip adresidir. Bilgisayar veya mobil cihazınız ile gerçekleştirdiğimiz bir internet bağlantısı, telefonumuzun özel IP adresi ile değil, modemin genel IP adresi ile gerçekleşmektedir. E-postamıza düşen bir mail, online alışverişler, internet gezintilerimizin tamamında, dış dünya ile bağlantımız genel IP adresleri üzerinden sağlanmaktadır.

Tüm internet faaliyetleri genel ip adresleri üzerinden gerçekleştiğinden, internet servis sağlayıcıları tarafından, yasadışı işlemlere ait bir bildirim alınması alınması durumunda, genel ip adresi bu işlemin hangi kullanıcıya ait olduğu hakkında bilgi verir. Ülkemizde internet servis sağlayıcılar (telekom operatörleri), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bağlı olarak faaliyet yürütmektedir. Diğer bir ifade ile Türkiye’de internet altyapısını denetleyici kurum BTK’dır.

Genel (Public) IP Adres Nasıl Sorgulanır?

ip-adresim.net genel ip adresiniz, komunu, servis sağlayıcı gibi detaylara erişmenizi sağlar. Ayrıca arama motorlarına “ip adresim” yazıldığında karşımıza çıkan sitelerden dış ip, yani genel ip adresimizi öğrenebiliriz.

Genel (Public) IP adresler, kendi içinde dinamik ve statik IP adresi olmak üzere iki alt gruba ayrılır. Şimdi bu iki alt gruba bir göz atalım.

Dinamik IP Adresi Nedir?

Dinamik ifadesi, IP adresinin değişebilir olduğunu ifade eder. Dinamik IP adresleri, DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) protokolü çerçevesinde, internet hizmet sağlayıcıları tarafından otomatik olarak atanır. Dinamik IP adresler, modemin servis sağlayıcıya her yeni bağlantısında, hatta kimi zaman internette gezinti yaparken dahi yenisi ile değiştirilebilmektedir.

Eski IP adresine ne olur? Eski ip adresi yok olmaz. Yine DHCP protokolü kapsamında, bir tür geri dönüşüm havuzuna alınarak bir başka modeme atanıyor. Dinamik IP adreslerinin farklı ağlar arasında bir tür “değiş tokuş” da diyebileceğimiz bu tekrar kullanımı, internet hizmet sağlayıcılarının her seferinde yeni bir IP adresi için ilave bir maliyete katlanmalarını da engelliyor. Yanısıra, IP adresinin düzenli olarak değişmesi, tehlikeli hacker saldırılarına karşı modemler ve yerel ağ için bir güvenlik kalkanı da oluşturabiliyor.

Statik IP Adresi Nedir?

Statik IP adresleri, değişkenlik göstermeyen ve sabit kalan adreslerdir. Bir ağa sadece bir kez atanır ve değişmez. Statik IP adresleri genel olarak VPN sunucuları, büyük kurumların web siteleri, oyun sunucuları türü yapılarda kullanılan adreslerdir. Tercih edilmesinin en önemli sebebi, değişken olmayıp sabit kalmasıdır. Örneğin, internette ziyaret ettiğiniz web sitelerinin IP adresinin sürekli değişmesi gibi durumlar kabul edilebilir değildir ve web sunucuları (server) sabit ip adresine sahiptir.

Statik ve Dinamik IP Adresleri Arasındaki Temel Farklılıklar Nelerdir?

Statik IP adresleri, kullanıcı talep etmediği sürece değişmez ve sabit kalır. Dinamik IP adresleri ise, internet hizmet sağlayıcıları tarafından her yeni ağ bağlantısında değiştirilir.
Statik IP adresleri ücret karşılığı, dinamik IP adresleri ise ücretsiz tahsisi edilir.
Statik IP adresleri sabit adresler olduğundan, izlenebilir adreslerdir. Dinamik IP adresleri sürekli değiştiği için izlenmesi daha zordur.

Yorumlar

Yorum Yaz
Textile help