İnternet Kotanızı aşmayın, Tasarruf ve Güvenlik Önerileri

Son zamanlarda kotalı adsl kullanıcılarından sıkça duyduğum şikayetlerden biri kotanın çok çabuk dolduğu. Mevcut tarifelerde şuan en düşük kota 4GB ile sınırlandırılıyor. “3GB iken daha iyiydi sınırı geçmiyorduk” diyenler oldukça fazla. Kota aşımındaki en önemli etkenlerden birisi aslında hız faktörü; eğer internette geçirdiğimiz süre hız artırımı ile değişmediyse bu daha fazla sörf yaptığımızı gösterir ki veritransferinin de artması oldukça normaldir. Bir diğer etken de internetin artık daha interaktif hale gelmesi ve içeriğin daha geniş band gerektirmesidir. Vereceğim birkaç öneri ile veri transferinizi önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

1. Tarayıcınızı Ayarlayın

Öncelikle tarayıcı seçiminin Firefox ya da Opera olarak değiştirilmesi ilk yapılacak işlemlerden biri diyebiliriz. İlle de internet explorer kullanırım diyorsanız da en azından en güncel ve kararlı sürümü kullanmanız önemle tavsiye edilir.
Tarayıcı seçiminin tamamen kişisel olduğunu bildiğim için seçimi size bırakıyorum fakat yapmanız gereken bazı ayarlamalar var.

- Canlı (RSS) yerimlerini kullanmıyorsanız silin. Örneğin Firefox’u ilk kurduğunuzda varsayılan olarak bir haber sitesinin canlı yerimi geliyor. Takip ediyorsanız aslında olması güzel fakat takip etmiyorsanız silmeniz yararınıza olacaktır. Zira canlı yerimleri normal yer imlerinden farklı olarak RSS bağlantılarına bağlıdır ve belli zaman aralıklarıyla kendilerinin günceller. Bu da sizden habersiz veri aktarımı demektir. RSS içerikleri her ne kadar küçük olsalar da sürekli güncellendikleri için genele bakıldığında önemli bir veri transferine sebep olurlar.

- Tarayıcınızın önbelleğini ayarlayın: Özellikle internette video içeriğin artması veri transferini oldukça artırdı. Siz de internetten sıkça video seyredenlerdenseniz tarayıcınızın önbelleğini artırmanız veri transferinizin aynı videoyu farklı zamanlarda seyretme durumunuza bağlı olarak önemli ölçüde azalmasını sağlayabilir. İzlediğiniz videolar aslında bilgisayarınıza kaydedilir. (sadece videolar değil gördüğünüz her şey) Kaydedildiği yer tarayıcınızın önbelleğidir. Ön bellekteki dosyalar belirtilen sınırları boyut olarak aştığında eski dosyalar silinerek yenileri yazılır. Eğer ziyaret ettiğiniz sayfayı tekrar ziyaret ederseniz sayfadaki içerik önbellekten getirilir yani bilgisayarınıza kaydedilmiş dosyalardan.

2. Reklamlardan kurtulun

Veri transferini artıran en büyük ve can sıkıcı olanları reklamlardır. Maalesef çokça kullanılan haber sitelerini çoğu reklamlar yüzünden kullanışsız ve okunaksız hale gelmiştir. Hem veri transferinizi azaltmak hem asıl içeriğe daha rahat ulaşmak için reklamları engellemek oldukça yararlı olacaktır.

Firefox kullanıcıları için AdBlockPlus eklentisi reklamları engellemekte olduça başarılı bir eklenti:

Firefox için AdBlockPlus eklentisini nasıl kullanırım:

Opera kullanıcıları ekstradan bir eklentiye ihtiyaç duymadan içerik engelleme özelliğini kullanabilirler.

Opera içerik engelleme özelliğini nasıl kullanırım:

internet explorer artık eklentileri destekliyor. AdBlockPlus eklentisi IE için de kullanabilirsiniz.

IE7 için AdBlockPlus eklentisini nasıl kullanırım:

3. Hepsi bir arada siteleri kullanın

Hepsi bir arada siteler birçok içeriği aynı sayfada sunan sitelerdir. Örnek olarak netvibes.com yada igoogle verebiliriz. Bu tarz siteleri RSS okuyucu gibi kullanacağınız gibi diğer widget denilen küçük eklentileri ile tüm internetinizi tek sayfaya toplayabilirsiniz. Örneğin herhangi bir RSS’i okuyabildiğiniz gibi facebook hesabınızdaki olayları takip edebilirsiniz. Bunların dışında hava durumu, döviz bilgilerinden tutun kişisel yapılacak listenizi bile tutmanıza olanak sağlayan eklentiler internet üzerinden takip ettiğiniz herşeyi tek çatı altında toplamanıza olanak sağlıyor.
Bu durumda ziyaret edeceğiniz site sayısı azalıyor dolayısıyla veri trafiğiniz de önemli ölçüde azalmış oluyor.

4. Rss okuyucunuzu ayarlayın

Öncelikle rss okuyucu kullanmanız sık ziyaret ettiğiniz siteler varsa veri transferinize önemli ölçüde düşüş sağlayacaktır. Çünkü gereksiz yere site güncellenmiş mi diye gezmeniz gerekmez. RSS okuyucunuz belirli aralıklarla XML olarak formatlanmış küçük ama özlü verileri alır ve sizin okuyabileceğiz şekilde size sunar. RSS veri transferini önemli ölçüde azaltır. Fakat unutulan bazı ayarlar daha çok veri transferi israfına sebep olabilir. Masaüstü RSS okuyucu kullanıyorsanız bazı ayarlar yapmak veri transferinizi düşürmeye yardımcı olacaktır. RSS okuyucular genellikle 5 – 10 – 20 – 30 dakika gibi aralıklarla veri çekerler bu süreyi bazı siteler için uzatmak veri transferinde önemli azalış sağlar. Mesela bir blog takip ediyorsanız RSS okuyucunuzun güncelleme zamanını 1 gün ve daha yukarısı olarak ayarlayabilirsiniz. Blog yazarları genelllikle günlük 1 veya 2 yazı eklerler. Bu bir haber sitesi için eğer çok aktif takip ediyorsanız 1 – 2 saat normal bir kullanıcı iseniz 4 – 8 saat arasınada ayarlayabilirsiniz. Anlık olarak takip ettiğiniz verileri; örneğin döviz kuru, twitter veya facebook aktiviteleri gibi 30dk – 1 saat aralığı iyi olacaktır.

5. Wireless modeminizi güvenli hale getirin

Kablosuz modem kullanıcıları çoğu zaman kablosuz ağ şifresini ayarlamayı unutabilir. Meraklı komşularınız ya da yakındaki yabancı kişiler bu durumdan istifade etmeye kalkabilirler.
Öncelikle kablosuz ağlar için şifreleme metodlarından kısaca bahsetmekte fayda var.

  • WEP
  • WPA-2
  • MAC (fiziksel adres) filitrelemesi

WEP artık kırılması çok kolay olan bir şifreleme yöntemidir, eğer güvenliğinizin üst seviyede olmasını istiyorsanız kesinlikle WPA-2 şifreleme metodunu seçmeniz gerekir.
WPA-2 şifreleme metodu kırılmaza yakın bir yöntem olmasına rağmen basit verilmiş şifreleri deneme yanılma yöntemi ile bulmak mümkündür. Özellikle deneme yanılma işlemini otomatize eden programlar yardımıyla kolay şifreleri bulmak fazla zaman almayacaktır.
MAC adres filtrelemesi ile istediğiniz istemciye internete erişim hakkı verebilirsiniz.
Fakat WPA-2 veya WEP kullanmadan kullanılan filtreleme yakındaki kişilere herkese açık network gibi gözükebilir. Bu durumda kişiler modeminize bağlanmaya çalışarak modemi meşgul edebilirler.
MAC ve WPA-2 şifreleme ile modeminize en iyi korumayı sağlayabilirsiniz!

Sizin önerileriniz neler, bizimle paylaşın

Anahtar Kelimeler: adsl kota tasarrufu,kota aşma,temiz internet,sınırsız internet,reklamsız internet

Yorumlar

  1. # bonzai 14.12.08

    bir öneride benden msn messenger kullanıcıları apatch.org sitesinde indirebilecekleri yama ile reklamları engelleyebilirler

  2. # Xer0 26.06.10

    herşey için teşekkrler. ellerine sağlık. fakat tek bir sorunum var: tarayıcı olarak google chrome kullanıyorum ve önbelleğini nasıl ayarlayabileceğimi bilmiyorum. teşekkürler

  3. # Meric 27.06.10

    selamlar ben port açma yardımı almak istiyorum benim Airties RT-102 port açmak istirorum ama açamıyorum sitenize resimli olarak koyarsanız çok yardımcı olmus olursunuz simdiden tesekkürler

  4. # mkavici 12.07.10

    @Xer0: Google Chrome genel internet ayarlarını kullanıyor yani Yönetim panelinden internet seçeneklerinden değiştirebilirsin.

  5. # hasan 7.08.10

    selam arkadaslar port açma işlemini bir türlü ayarlayamadım pikatel airmax 101 modemım var yardımcı olurmusunuz açaba. teşekkürler

Yorum Yaz
Textile help