DNS Nedir?

DNS Nedir?

İnsanlar web sitelerini alan adları aracılığıyla bilirler. Ancak bilgisayarlar web sitelerini IP adresleri olarak bilirler. Alan adı sistemi  bu alan adlarını IP adreslerine dönüştürerek cihazların birbiri ile iletişimini sağlar.

DNS Nasıl Çalışır?

Tüm bunlar saniyenin altında gerçekleşirken, DNS süreci karmaşıktır ve birçok sunucuyu içerir. Tipik DNS sorguları dört farklı sunucu üzerinden gönderilir: özyinelemeli DNS sunucusu, kök ad sunucusu, üst düzey etki alanı ad sunucusu ve yetkili ad sunucusu.

Bir kullanıcı tarayıcısına google.com gibi bir URL girerken, o isim alanının kökünü arıyor.

Tarayıcı öncelikle bilgisayarın işletim sistemine bakarak bellek önbelleğinin o URL için IP adresini depolayıp depolamadığını kontrol eder. Eğer depolanmamışsa, işletim sistemi çözümleyici ad sunucusunu veya özyinelemeli ad sunucusunu sorgular. Çözümleyici ad sunucusu doğrudan IP adresini biliyor olmasa bile, kök ad sunucusunu nasıl bulacağını bilir. İnternetin alan adı sistemi kök bölgesi olarak belirlenen kök ad sunucusunu sorgular. Kök sunucu, talebe, üst düzey etki alanı veya TLD ad sunucuları ile ilgili yetkili ad sunucularının bir listesiyle yanıt verir. İşletim sistemi dönen bilgiyi alır ve tarayıcı kullanıcıyı IP adresi üzerinden web sitesine ulaştırır. Bir alan adı sistemi sunucusu tüm bu kayıtlara ev sahipliği yapar. Ayrıca verileri depolar ve talebe göre trafiği yönlendirir. Bir alan adının IP adresini arayan kullanıcılar, DNS Sorgulama Aracını kullanabilir. Bu araç IP'nin alan adını ve diğer ilgili bilgileri döndürür. Kendi IP adresini arayan kullanıcılar ise IP Adresim Nedir ana sayfasını kullanarak IP adresi verilerini ve genel IPv4 veya IPv6 adreslerini bulabilirler.

DNS Sunucuları nedir?

Alan adı sistemi, DNS sunucuları olmadan işlev göremez. DNS sunucuları, aynı zamanda ad sunucuları veya alan adı sunucuları olarak da bilinir, alan adı sistemi bilgilerinin aslında depolandığı ve İnternet tarafından erişilen yerlerdir. Tarayıcınıza sadece bir IP adresi yazmadığınız için, ad sunucusu girdiğiniz URL'yi ulaşmaya çalıştığınız web sunucularının IP adresleriyle bağlayan şeydir.

Ayrıca birkaç farklı türde DNS sunucusu vardır. Farklılıkları anlamak, DNS'in nasıl çalıştığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Birincil DNS sunucuları normal şekilde çalışır, tüm ilgili kaynak kayıtlarını alır ve tüm DNS sorgularını işler.

İkincil DNS sunucuları, İnternet hizmet sağlayıcınıza bağlandığınızda cihazınıza yapılandırılır. Birincil sunucular başarısız olduğunda ağı bağlamaktan ve bilgilerin salt okunur bölge dosyası kopyalarını içermekten sorumludurlar.

Genel DNS sunucuları İnternet hizmet sağlayıcınız tarafından sağlanır (ISS). Google genel DNS gibi herkese açıktır. IP adresi barındıran web siteleri hakkında çok sayıda bilgi içerir.

Özel DNS sunucuları, mevcut IP adresleri ve ağ erişimi üzerinde tam kontrol isteyen kişiler tarafından kurulur. Verilerin üçüncü taraflarca ele geçirilmesini önlemek için şifrelenir.

Yorumlar

Yorum Yaz
Textile help