MAC Adresim Nedir? Nasıl Bulurum?
MAC Adresi nedir?
MAC Adresi: İnternete bağlanma özelliğine sahip bir cihazın üretim aşamasında, ethernet kartına üretici tarafından verilen harf ve sayılardan oluşan adrese MAC adresi adı verilir. İnternete bağlı olan her cihazın farklı bir MAC adresi bulunur ve ethernet kartı değişmediği sürece MAC adresi de değişmemektedir. Dünyada her ethernet kartının benzersiz bir MAC adresi bulunur. Bu benzersizlikten ötürü MAC adresinin özellikle bilişim hukukunda ve diğer bilişim alanlarında büyük bir önemi vardır.
MAC adresinin her bir bölümü belirli değerleri temsil eder ve genel olarak şu şekillerde yazılır: 32:5A:52:A2:AA:23
Cihazdan cihaza bu MAC adresi şekilleri değişiklik gösterirken, MAC adreslerinin ilk 6 karakteri cihaz üreticisini tanıtır. Geriye kalan son altı karakter ise cihazın benzersiz adresi olarak tanımlanabilir. Ayrıca MAC adresinin bağlanılan ağ ile ilgili herhangi bir bilgi içermesi söz konusu olmaz.
MAC Adresimi Nasıl Bulunurum?
MAC adresi, özellikle ortak ağ kullanımında büyük önem taşır. Bu yüzden adresi bilmek, en azından nasıl bulunacağından haberdar olmak önemlidir. Bilgisayarda bu adres sadece birkaç işlem sonrasında kolayca bulunabilir. Aşağıdaki adımlar sayesinde MAC adresini bulabilirsiniz.
Windows İşletim Sistemli Bilgisayarımda MAC Adresini Nasıl Bulurum?
Başlat menüsüne girin ve “cmd” yazın listede çıkan “Command Promt” veya “Komut istemi” uygulamasını açın
Karşınıza çıkan siyah ekranda ip config -all
yazın ve “Enter” tuşuna basın
Eğer sorgulamayı doğru bir şekilde yaptıysanız, karşınıza birçok harf ve rakamın olduğu bir sonuç gelir. Bu kısımda ise “Physical Address” yazan bölümde cihazınızın MAC adresini öğrenebilirsiniz
Linux (Pardus/Ubuntu) İşletim Sistemli Bilgisayarımda MAC Adresini Nasıl Bulurum?
Tterminal uygulamasını çalıştırın
Karşınıza gelen terminal ekranına ifconfig
yazın ve “Enter” tuşuna bazın
“ether de:” ifadesinin sağında MAC adresinizi görüntüleyebilirsiniz
macOS İşletim Sistemli Bilgisayarımda MAC Adresini Nasıl Bulurum?
CMD + Boşluk tuşuna aynı anda basın
Açılan Spotlight arama ekranına “terminal” yazın ve “Enter”a basın
Karşınıza gelen terminal ekranına ifconfig
yazın ve “Enter” tuşuna bazın
“ether de:” ifadesinin sağında MAC adresinizi görüntüleyebilirsiniz
iOS İşletim Sistemli Telefon ve Tabletlerde MAC Adresini Nasıl Bulurum?
“Ayarlar” uygulamasına ve sonrasında “Genel”e girin
Açılan ekranda “Hakkında” (About) tıklayın
Sayfayı aşağı doğru kaydırdığınızda “Wi-Fi Adresi” bölümünün sağında telefonunuzun veya tabletinizin MAC adresini görebilirsiniz
Android Telefon ve Tabletlerde MAC Adresini Nasıl Bulurum?
Android yüklü telefon ve tabletlerde MAC adresi bulma kullandığınız Android sürümüne göre değişebilir.
“Ayarlar”a ve sonrasında “Wi-Fi”a girin
Açılan ekranda en üstteki Wi-Fi yazısının sağında bulunan üç noktaya ve ardından açılan pencerede “Gelişmiş”e tıklayın
“Gelişmiş” ekranına girdiğinizde sayfayı aşağı doğru kaydırınca “MAC Adresi” bölümünün sağında MAC adresinizi bulabilirsiniz
Alternatif olarak;
“Ayarlar”a ve sonrasında “Telefon hakkında”ya girin
Açılan ekranda “Durum”a tıklayın
Pencereyi aşağı kaydırdığınızda “Kablosuz MAC Adresi” yazısının altında cihazınızın MAC adresini görüntüleyebilirsiniz
MAC Adresi Ne İşe Yarar Neden Gerekli?
MAC adresi IP’ler arası iletişim kurulurken, bir IP adresinin başka bir IP adresine doğru bir şekilde bağlantı kurmasına yardımcı olur. IP adresi, bağlantı kuracağı cihazın adresini MAC adresi sayesinde tanır, böylelikle IP’ler ve cihazlar karışmaz.
Bu adresler sayesinde cihaz ayrımı çok iyi bir şekilde yapılır. IP adresiyle de cihaz ayrımı yapılabilir ancak bu durum karışıklıklara ve IP adresinin değişmesi nedeniyle tam olarak ayrım yapılamamasına neden olabilir. MAC ise direkt olarak cihazın tanınabilmesine yardımcı olur. Özellikle herhangi bir ağda, dosya aktarımı, cihaz engellemeleri, erişim sınırlamaları vb. cihaz ayrımı gerektiren her türlü alanda MAC adresi sayesinde ayrım yapılabilir. IP adresi her zaman için başarılı ve güvenli bir ayrım sağlamaz.
MAC adresi kullanılarak modeninizde bir cihazın internete bağlanmasını engelleyebilir veya kısıtlayabilirsiniz. Bu işlemler MAC adresi sayesinde yapılır. İp adresi ile yapılan kısıtlamalar cihaz ip adresi değiştirdiğinde geçersiz olur.
MAC adreslerinin bilişim hukukunda da önemli bir yeri vardır. İşlenen herhangi bir bilişim suçunda bu adres sayesinde cihaz ve cihaz sahibinin tespiti yapılabilir. MAC adresi tespit edilmiş olan bir cihazın, üreticisi de bilinir ve üretici firmayla iletişime geçilerek, cihazı hangi kullanıcının satın aldığı tespit edilir. Eğer sonrasında cihaz el değiştirdiyse kişi beyanları sayesinde cihazın sahibi yine bulunabilir.
Anahtar Kelimeler: mac adres sorgulama,mac adresi öğrenme,mac adresi değiştirme